U heeft geen verwijzing meer nodig van uw arts voor de diëtist. Wat dit voor u betekent leest u op deze pagina.

 

Directe Toegankelijkheid Diëtetiek (DTD)

U kunt zelf een afspraak maken met een diëtist. Een verwijsbrief van de huisarts of medisch specialist is niet meer perse noodzakelijk. Als u vragen heeft over voeding en ziekte of wanneer u klachten heeft waarvan u denkt dat deze met uw eetpatroon te maken hebben, dan kunt u direct een afspraak maken met de diëtist. Dit heet Directe Toegankelijkheid Diëtetiek (DTD).

 

Wilt u liever eerst met uw huisarts overleggen? Dat kan. Dan kunt u dit met uw huisarts bespreken en uw huisarts om een verwijsbrief vragen.

 

Wat gebeurt er tijdens de eerste afspraak?

Komt u voor het eerst bij de diëtist zonder verwijsbrief? Dan vindt er een zogeheten DTDscreening plaats. Dit is een vooronderzoek om te kijken of u bij de diëtist aan het juiste adres bent. Het hangt van meerdere factoren af of een behandeling gestart kan worden. Natuurlijk van de klacht zelf. Maar mogelijk heeft u ook andere klachten of aandoeningen die van invloed kunnen zijn op de behandeling. Zijn er twijfels, dan geeft de diëtist u het advies om contact met uw arts op te nemen of bespreekt dit, in overleg met u, zelf met de huisarts.

 

Is de diëtist opgeleid voor DTD?

De diëtisten van Diëtistenpraktijk De Langstraat zijn opgeleid om een goede diagnose te stellen. Bij twijfel verwijst de diëtist u naar uw huisarts of een medisch specialist.

 

Wie betaalt de DTD-screening?

Of de DTD-screening wordt vergoed, verschilt per zorgverzekeraar. Raadpleeg uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw verzekeraar.

 

Wordt de huisarts geïnformeerd?

Bij Diëtistenpraktijk De Langstraat zullen we uw huisarts rapporteren over de voortgang van de behandeling.